Ekonomi

Faiz artışı en çok bankaları ve bireyleri etkileyecek

Merkez bankası kararını perşembe günü açıklayacak. Para Politikası Kurulu son yılların en kritik toplantısı olarak öne çıkıyor. pazar yüzde 8,5 politika faizi26 ay sonra oranın yüzde 20-25’e çıkmasını bekliyor.

Mevduat, kredi ve bono faiz oranları artık politika faiz oranlarından farklı olsa da, bu artış başta kredi kartı ve kredili mevduat hesabı faizi, ihtiyaç ve ticari kredi faiz limitleri olmak üzere TCMB’nin fonlama faizini etkileyecektir.

Hesaplamalar, şu anda yüzde 1,36 olan kredi kartı ve KMH faizinin, siyasi faiz oranının yüzde 20’ye çıkması halinde yüzde 2,36’ya, yüzde 25’e çıkması halinde yüzde 2,81’e çıkacağını gösteriyor. İhtiyaç ve ticari kredi faiz limitleri de artarken, fiilen yüzde 35-40’ları bulan mevduat faizlerinde bir değişiklik beklenmiyor.

Kredi kartı faizi %2,36’ya çıkabilir

Merkez Bankası, politika faizini baz alarak referans faiz oranını hesaplamaktadır. Bu oran da hem kredi kartı hem de KMH akdi faiz oranı ve temerrüt faiz oranı üzerinden hesaplanmaktadır. Ayrıca referans faiz oranı, bankaların ticari ve ihtiyaç kredisi faizlerinde menkul kıymet yükümlülüğüne yakalanmamaları için aşmamaları gereken faiz oranını belirlemek için de kullanılmaktadır.

Şu anda referans faiz oranı yüzde 0.81 Kredi kartı ve KMH akdi faiz oranı yüzde 1,36, gecikme faizi yüzde 1,66’dır. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısında beklendiği gibi politika faizinin yüzde 20’ye çıkması durumunda kredi kartı ve KMH akdi faiz oranı yüzde 2,36’ya, gecikme faizi ise yüzde 2,66’ya yükselecek.

Poliçe faizinin yüzde 25’e yükseltilmesi durumunda kredi kartı ve KMH faizi yüzde 2,81’e, temerrüt faizi ise yüzde 3,11’e yükselecek. Tüm bunlar faiz artırım kararından 1 ay sonra yürürlüğe girdiği için olası bir faiz artışı sonrasında bu faiz oranları Ağustos ayı başından itibaren geçerli olacaktır.

Kredi kartı ve KMH’ye düzenleme gelebilir

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nda faiz artırımının yanı sıra yeni ekonomi yönetiminin tarihçesi, para politikası ve şişirmeBu çabanın geleceğe dair vereceği sinyaller de çok değerli olacaktır.

Bir banka şubesi kaynağı, faiz oranlarının şu anda yüzde 40’larda olduğunu, ticari kredi faizlerinin limit nedeniyle düşük kaldığını ancak hiçbir bankanın bu seviyede kredi vermediğini hatırlattı.

Kaynak, böyle bir ortamda siyasi faizin yüzde 20-25’lere çıkarılmasının çok fazla bir etkisi olmasa da niyeti göstermesi açısından çok değerli olduğuna işaret ederek, bunun çok daha başarılı olacağına işaret etti. düzenlemelerin kademeli olarak kaldırılmasıyla desteklenmektedir.

Siyasi faiz oranlarındaki artışla birlikte tüketici ve ticari kredi faiz oranlarındaki artışın net faiz gelirlerindeki negatif farkın bir miktar daralmasına neden olacağını belirten kaynak, en çok sıkıntının kredi kartı borçları ve KMH’lerde yaşanacağını vurguladı.

Banka şubesinin kaynağının verdiği bilgiye göre, politika faizi artışının ardından daha az sorun yaşanabilmesi için yeni uygulamalar hayata geçirilebilir. Bunların başında kredi kartı ödemelerindeki yüzde 40’lık limitin gevşetilmesi ve bankacılık sektöründe TÜFE’ye endeksli tahvillerin teminat olarak kabul edilmesi gelebilir. Tüm bunlara yanıt olarak kaynak, bankaların kredi vermeye başlamasıyla birlikte sistemin yeniden kendi istikrarına kavuşacağını vurguladı.

Tüketici ve Ticari Kredi Faiz Limiti Artabilir

Referans faiz oranı ile ihtiyaç sahibi ve ticari kredi faiz oranları için de limitler belirlenmiştir.

Halihazırda ticari kredi faizi için referans faiz oranının 1,4 kat aşılması durumunda yüzde 20, 1,8 kat aşılması durumunda yüzde 90 oranında teminat tesis edilmesi zorunluluğu bulunmaktadır.

Ve bu faiz oranları yüzde 14,5 ile yüzde 18,7 seviyelerini gösteriyor. Politika faiz oranı yüzde 20’ye çıkarıldığında bu limitler yüzde 30,4 ve yüzde 32,6’ya yükselecek.

Politika faizi yüzde 25’e yükseltildiğinde yüzde 31,6 seviyesinin 1,4 katı, yüzde 40,7 seviyesinin ise 1,8 katı. İhtiyaç sahibine kredi faizi 1,8 kat aşıldığında yüzde 20, 2 kat aşıldığında ise yüzde 150 oranında teminat tesis etme zorunluluğu bulunuyor. Bu oranlar şu anda yüzde 18,7 ve yüzde 20,2.

Politika faizi yüzde 20’ye çıkarıldığında yüzde 32,6’ya, yüzde 36,2’ye çıkma ihtimali var. Politika faiz oranının yüzde 25’e ulaşması durumunda ihtiyaç kredisi faiz limiti yüzde 40,7 ile yüzde 45,2’ye çıkacak.

Uzmanlar Etkileri Değerlendiriyor

Uzun Vadede Bereket Getirecek ‘Acı Tarif’

İktisatçı İnanç SözerTürkiye’nin 21 aylık para politikası duruşunu bu Perşembe günü değiştirdiğini, Eylül 2021’de yüzde 19,6 olan enflasyonun üç haneli seviyelere yükseldiğini ve Mayıs 2023’ün prestijiyle baz etkisine rağmen oldukça yüksek yüzde 40’lara ulaştığını vurgulayan Prof.

Sözer, bir rasyonalizasyon çabası olarak nitelendirilen bu değişikliğin, geçmişin faturası olarak tanımlansa da uzun vadede refah getirecek “acı verici bir reçete” olduğuna dikkat çekti:

“Öyle ya da böyle halka yük olacak”

ODTÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atılım MuratPolitik faiz oranındaki artışın bankalarda sabit faizli tahvillerin bilanço yönetimini zorlaştıracağına işaret ederek, kamu bankalarında sabit kuponlu tahvil yükünün daha fazla olduğuna işaret etti.

Murat, özel bankalarda daha çok enflasyona endeksli tahvil olduğunu ve bu nedenle kamu bankalarının daha yüksek bilanço zararı yazacağını belirtti. “Kamu bankalarının bu zararı görev zararı, ardından sermaye artırımı, bunun için Hazine’den para aktarılıyor. Hazine de yeniden borçlanıyor.”söz konusu.

Sonuç olarak Murat, enflasyonla mücadele kapsamında faiz artırımının bir şekilde kamuya yük olacağını, TCMB’nin bankaları çok düşük faizlerle fonlamasının da ortadan kalkacağını vurguladı.

Siyasi faiz oranlarının düşük olması nedeniyle kredi faizlerinin belli bir rakamı geçemeyeceğini hatırlatan Murat, şöyle devam etti:

Bu makale ilk olarak My Economy’de yayınlandı.

candirhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu